Како да разговарате со детето за Корона вирусот?

Кој е најдобриот начин да им објасните на вашите деца што е вирусот корона и зошто тие не одат во градинка, игротеки, посетуваат пријатели? Како да се однесуваме ако се исплашени и загрижени?

Речиси три месеци е невозможно за нашите деца да не забележат дека нешто необично се случува околу нас. Почнувајќи од вестите што ги гледаме, разговорите што ги имаме со другите, информациите што децата ги разменуваат едни со други, податоците со кои постарите деца доаѓаат сами на Интернет… Не се очекува, но не е природно за нас возрасните да постапуваат како ништо да не се случува. Исто така е важно да се има предвид дека децата, преку нашите реакции, емоции и коментари, добиваат слика за тоа што се случува околу нас. Бидете свесни за нивното присуство и не ја потценувајте нивната способност да ја разберат и доживеат тековната состојба предизвикана од појава на коронавирус.

Почитувајте ги грижите и емоциите на децата што ги доживуваат

Во период од три месеци, нашите деца имаа сосема различни дневни рутини. Корона вирусот беше тема на дискусија во повеќето домови и ќе донесе различни промени во секојдневниот живот, што може да биде повеќе или помалку стресно за децата.

Она што е многу важно е да му дозволите на вашето дете јасно да ги изрази своите чувства, но и да зборува за тоа како доживува и што знае за вирусот корона. Под никакви околности не треба да се обидувате да ги омаловажувате нивните чувства. Споделете со нив точни информации за короната, не заборавајте да ја земете во предвид нивната возраст. Со многу мали деца, веројатно нема да има потреба да зборуваат за вирусот, но тие сакаат да зборуваат зошто не одат во баба или во игротека.

Објаснете им на децата што треба да прават во оваа ситуација

Најважно е да им се стави до знаење на децата како треба да се однесуваат.

Да внимаваат на:

  • Миење на рацете редовно (пред и после јадење, по враќањето дома )
  • Откако пристигнале дома, треба да се мијат, но исто така и да ги дезинфицираат рацете со соодветни средства
  • Да го покријат лицето ако киваат или кашлаат
  • Да јадат здраво и да бидат што е можно поактивни
  • Да не споделуваат шишиња или прибор за јадење со други
  • Да ги почитуваат вашите одлуки за тоа кога и каде да одат, без разлика дали гледаат некој надвор од вашето семејство
  • Измислете начин како да го поминат слободното време

Leave a Reply

Top