Како Ал Капоне беше осуден на 11 години затвор само за затајување данок (Прв дел)

Во текот на 1925 година, Ал Капоне станал шеф на мафијата и дури во 1931 година бил фатен од законот.

Алфонс Габриел Ал Капоне потекнува од италијанските имигранти Габриел и Тереза ​​Капоне. Роден е на 17 јануари 1899 година во Бруклин. Неговиот татко во тоа време работел како бербер, а неговата мајка Тереза ​​се вработила како шивачка.

Ал бил четврто дете од вкупно девет во ова големо семејство и бил средно дете меѓу браќа и сестри. Семејството било сиромашно до неговата 11 година, кога бизнисот на неговиот татко започнал да се развива и да носи одреден профит. Тие наскоро се преселуваат од опасно, сиромашно соседство во поубав стан во Бруклин.

Ал беше перспективен студент и неговите студии оделе добро, но од раните денови тој покажал знаци на бунт. Неговото образование завршило кога имал 14 години, бидејќи го удрил наставникот поради несогласување, по што веднаш бил избркан од училиште. Тогаш Капоне започнал да работи разни, невообичаени работи низ Бруклин.

Во тоа време, тој се сретна со неговиот прв ментор во областа на криминалот, Џони Тори. Потоа започнал да се дружи со помали локални банди, бандата „Четириесет бандити“, Боувер Бојс и Бруклин Риперс.

Злобните страсти навистина се вкорениле во него и тој продолжил да воспоставува контакти со локалните криминални организации. Неговото побрутално однесување започнало да се манифестира кога се приклучил на познатата, најозлогласена банда Пет поени во долниот Менхетен.

Почнал да работи во еден бар каде се сретнал со другиот ментор и колега рекетар Френки Јеил. За време на неговиот престој таму, тој добил легендарни лузни на левата страна од лицето.

Тој работел во ноќен клуб кога и дофрлил нешто на жена која била многу лошо расположена, па нејзиниот брат зел нож и го повредил . Од тој момент започнале да го нарекуваат „Лузна“.

(Продолжува)

 

Leave a Reply

Top