Неизвесно и тензично за Претседателските избори во САД

Трката за Белата куќа е многу непредвидлива отколку што покажаа анкетите. Ниту еден поголем медиум не прогласи победа за Трамп или за Бајден. Гласачките ливчиња се уште се пребројуваат во главните колебливи држави. Додека не се пребројат повеќе гласови, невозможно е да се утврди победник.

Трамп, од Белата куќа, се обрати на преполната соба поддржувачи, многумина без маски. Тој вети дека ќе оди директно на Врховниот суд за да се бори против она што го смета за неправилност, дури и бидејќи нема никакви знаци на лошо дело во Пенсилванија, државата во срцето на неговите неиздржани тврдења. „Ние ќе победиме. И, што се однесува до мене, ние веќе победивме”, рече Трамп.

Во трката за Белата куќа, кандидатите генерално чекаат додека има јасен и неоспорен исход пред да прогласат победа. „Ќе одиме до Врховниот суд на САД. Сакаме гласањето да престане. Не сакаме да најдат ливчиња во 4 часот наутро и да ги додадат на списокот. Добро? Многу е тажно“, изјави Трамп. Не е јасно дали Трамп бара да се поништат гласачките ливчиња кои веќе биле законски прееброени, во што би бил голем пресврт или зошто точно тој би се обратил на суд. Покрај тоа, во системот на САД, мора прво да поднесат жалба до пониските судови.

 

Leave a Reply

Top