Експлоатација на медицински персонал

Медицината иако се изучува цел живот, сепак професиите поврзани со медицина во Македонија се повеќе од деградирачки. Учиш цел живот за да земаш помала плата од некоја што партиски се вработила во некоја институција.

Сликата може да содржи: текст кој вели „JзY клиничка болница 03 20,080 од. 6.00,08 штип потврда потв JзY клиничка болница- штип доктор на медицина врабо место доктор на медицина во оддел клиничка болница штип од 02.202 денари месечно тврдува дека лицето д-р договор дело на работно фективни болести при JзY година co плата од 17.000,00 потврдата ce издава по бараье работникот. wrп клиничка болница секрешар мирче панев, дайл. бранник THN“

Заминав во Барселона бидејќи Македонија никогаш нема да ми го даде она за кое сонував Ова е икрена исповед од  докторката која пред неколку години ја напушти државата.

„Додека живеев во Скопје по завршувањето на студиите моите опции беа дали да седам дома или да земам приватна специјализација. Приватната специјализација чини меѓу 8 и 10 илјади евра, а која ниту јас ниту моите родители можевме да ја покриеме. Секако постоеше опција и за волонтирање, но без никаков надоместок.“ – раскажува М.Стојменова која повеќе од 10 работи во Барселона

 

Leave a Reply

Top