Дарија Кисиќ Тепавчевиќ: Вирусот ги искористи нашата слабост и релаксација, бројките се уште се големи

Д-р Дарија Кисиќ Тепавчевиќ ќе ја прими втората доза на вакцината на 14 јануари. A немаше никакви несакани ефекти по приемот на првата доза.

Министерката за труд, социјала и ветерани и член на Кризниот штаб за борба против короната, д-р Дарија Кисиќ Тепавчевиќ:

Следната, втора доза од вакцината Фајзер против корона вирус ќе ја примам на 14 јануари и по првата доза не почувствував несакани ефекти.

Таа потсети дека првата доза ја добила на 24 декември.

– Проценето е дека седум дена по вакцината се произведуваат оние антитела кои се доволни за да се одбранат од вирусот … Не, немав апсолутно никакви несакани ефекти – потврди д-р Дарија.

Таа повтори дека во моментов се вакцинираат најстарите во домовите и здравствените работници кои работат таму и истакна дека вакцината е бесплатна, но дека е потребна доброволна согласност. Таа додаде дека на час се следи бројот на заразени лица во домовите.

Кога станува збор за моменталната состојба, таа рече дека во овој момент имаат мало опаѓање. Но дека дневните бројки се уште се исклучително високи.

Треба да продолжиме да бидеме одговорни затоа што можеме да видиме што прави вирусот веднаш штом малку се опуштиме.

Leave a Reply

Top